ÖSP

Östra Sörmlands Posten 

Bilentusiaster i Vagnhärad

Bilentusiaster i Vagnhärad

  • VAGNHÄRAD. På Utsiktens parkering i Vagnhärad står varje måndag ett antal vackra ekipage. En del av dem är putsade och polerade, medan andra är matta och patinerade. Allihop är vackra.

Det är oklart ifall bilar faktiskt var snyggare förr i tiden eller om det är själva åldringsprocessen som gör dem så estetiskt tilltalande. Oavsett vilket så saktar folk ner och vänder på huvudet när de passerar Utsikten. Ett tjugotal Buick, Dodge, Chevrolet och andra står uppställda för att bli beundrade. På de äldsta bilarna har ägarna stolt ställt upp huven så att man kan ta sig en titt på motorn.

Klubben som ställer ut sina fordon heter Sillen Cruisers. De har runt 150 medlemmar på facebook och träffas på Utsiktens parkeringsplats varje måndagkväll. Medlemmarna spankulerar runt bilarna, samtalar och fikar. Alla verkar ha kul.

Cykel, moppe och flygplan

– Alla är välkomna. Man måste inte äga något särskilt fordon. Det här är en klubb för entusiaster, oavsett om det gäller cykel eller moppe eller flygplan… Har man en sprillans ny bil från 2015 så är den också välkommen, bara man brinner för den. Det är entusiasmen som räknas, säger Björn Lithman, som tillsammans med Mikael Back grundade Sillen Cruisers för ett år sedan.

Han visar stolt upp sin Dodge Deluxe från 1937.

– Jag köpte den faktiskt i fint skick. Sedan har jag customiserat den lite och det går ju alltid sönder saker, så renoveringen pågår hela tiden.

Plötsligt fullt av entusiaster

19:e maj förra året hölls den första träffen på Utsikten. Klubben deltar också på olika motormöten samt anordnar cruising, det vill säga kör i kolonn till utvalda ställen.

– Vi var inte så många från början. Men det var så roligt, för vi trodde inte det var några andra entusiaster i Vagnhärad. Vi körde runt själva på kvällarna och då såg man inte så många bilar. Men så ordnar man det här och plötsligt är det hur många andra som helst här, säger Anna Back.

– Jag har också en Dodge Deluxe, en rosa Business Coupe. Min är lite nyare än Björns, det är en -48. Vi började med min man Mikaels bil, en Buick -39. När vi skulle hämta rutor till den så öppnade de containern intill och där stod den här pärlan. Jag kunde inte låta bli, jag blev helt såld. Jag älskar den!

Stod i öknen i tjugo år

– Mikaels Buick hade stått i Arizonaöknen i tjugo år. Det som var roligt var att inte en skruv satt fast, allt gick att öppna. Han tömde ur sand och damm ur motorn och efter en dags arbete gick den att starta, berättar Anna Back lyriskt.

– Det är många som har bilar stående i garaget, men man orkar kanske inte göra det där sista rycket för att få den att rulla. Men nu finns det en anledning, säger Kari Mikkonen.
Han äger klubbens äldsta bil, en A-Ford pickup från 1928.

– Den första massproducerade bilen var T-Forden, den sålde de 5 miljoner ex av. Det här är nästa modell och den kom inte upp i de siffrorna. Men det är den första riktigt körbara bilen kan man säga. Är de i bra skick så gör de 90 kilometer i timmen, så de här kan man ligga och köra på motorvägen, säger Kari Mikkonen

Dela den här sidan